14/09/2016

Wizyta lekarska – najczęstsze wsparcie potrzebne podczas wakacyjnych podróży

W trakcie tegorocznego sezonu urlopowego, wyjazd zagraniczny zadeklarowało 4,5 mln osób, to o 367 tysięcy mniej niż w 2015 roku. Z danych Mondial Assistance wynika, że podczas urlopu Polacy najczęściej potrzebowali skorzystać z wizyty lekarskiej. W porównaniu do ubiegłego roku liczba tego typu wizyt wzrosła o 2%, co oznacza setki interwencji dziennie.

Odpowiednia polisa i usługi asystenckie zapewnią nam szybki dostęp do potrzebnej pomocy oraz komfort finansowy. Koszt wizyty u internisty, w państwie europejskim to wydatek rzędu 100-200 EUR. Posiadając odpowiednią polisę nie musimy samodzielnie ponosić kosztów lub uzyskamy ich całkowitą refundację - mówi Piotr Ruszowski, dyrektor sprzedaży i marketingu w Mondial Assistance.

Do czego przydaje się polisa
Liczba osób, które podczas tegorocznego lata potrzebowały pomocy assistance wzrosła aż o 14%. Tak jak w ubiegłym roku większość przypadków dotyczyła pomocy w zorganizowaniu wizyty lekarskiej (wzrost o 2%). Polacy często potrzebowali wsparcia dotyczącego zakupu leków – wzrost o 15 % w porównaniu do 2015 roku oraz skorzystania z wizyty u stomatologa – wzrost o 26 %.

Najczęściej potrzebujemy pomocy w wyniku nagłego zachorowania. Średni koszt podstawowej opieki ambulatoryjnej to 600-800 złotych jednak w momencie pojawienia się konieczności hospitalizacji lub transportu medycznego koszt wzrasta nawet do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Dlatego tak ważne jest odpowiednie ubezpieczenie. Z corocznie zbieranych  danych wynika, że podczas tegorocznych wakacji najdroższa pomoc udzielona została Polce przebywającej w Chinach. Laparoskopowe usunięcie wyrostka kosztowało prawie 75 tysięcy złotych – dodaje Piotr Ruszowski.

Z danych Mondial Assistance wynika, że o 24% mniej niż w zeszłe wakacje osób potrzebowało transportu do/z placówki medycznej oraz transportu medycznego do Polski – spadek o 27%.

Gdzie potrzebowaliśmy pomocy
Najczęściej z pomocy assistance korzystaliśmy  w Chorwacji, Niemczech, Bułgarii i Grecji. Porównując do zeszłorocznych wakacji, w tych krajach nastąpił wzrost o 6%, 14%, 13% oraz 3%. Nastąpił również duży wzrost interwencji w Hiszpanii, aż o 30%.

Tegoroczne badanie „Plany wakacyjne Polaków” pokazało, że najwięcej osób planowało spędzić swój urlop w Hiszpanii (14%). Popularność Hiszpanii widoczna jest nie tylko na poziomie deklaracji klientów dotyczących kierunków wakacyjnych, duży wzrost interwencji wskazuje, że za deklaracjami i słowami poszły również czyny, co spowodowało 30% wzrost w liczbie zrealizowanych w tym kraju usług pomocowych - mówi Piotr Ruszowski.

W porównaniu do 2015 roku, aż o 70% spadła liczba interwencji na terenie Turcji. Wynika to z faktu, że Polacy, podobnie jak turyści w z innych państw odwrócili się od tego kraju, ze względu na sytuację wewnętrzną i w obawie przed zamieszkami, strajkami czy zamachami terrorystycznymi.

Najdroższa pomoc medyczna udzielona polskim turystom latem 2016 roku [1]
1. Chiny – 74 855,99 zł – zapalenie wyrostka (hospitalizacja, operacja - laparoskopia).
2. Słowacja – 34 270,59 zł – problemy w czasie wspinaczki - zła pogoda, niewydolność nerek (transport śmigłowcem).
3. Australia – 29 387,95 zł – nawrót choroby nowotworowej, wodobrzusze (karetka, hospitalizacja, transport zwłok do kraju).
4. Indonezja – 17 134,25 zł – potknięcie na skałach koralowych - rozcięta stopa, złamanie śródstopia z przemieszczeniem 3 kości (hospitalizacja, operacja, transport do kraju).
5. Berlin – 16 805, 90 zł - nagłe zachorowanie, angina (rezygnacja 4 osób z podróży na Kubę).
[1] Dane Mondial Assistance

05/09/2018

Awarie Polaków podczas wakacji

W okresie wakacji, jak co roku, do Centrum Operacyjnego Mondial Assistance z prośbą o pomoc zgłasza się kilkadziesiąt tysięcy osób. Jest to czas wytężonej pracy dla osób pracujących w firmach specjalizujących się w usługach assistance.

20/12/2018

Rozwiązania telemedyczne dostępne 24 godziny na dobę

Rozwój nowych technologii następuje bardzo szybko. Dostarczają one nowoczesne, korzystne rozwiązania, które oferują istotną poprawę jakości życia. Wszystko, co jest w stanie pomóc nam udoskonalić i monitorować stan zdrowia, jest ważnym krokiem w kierunku dłuższego i efektywniejszego życia i lepszych pakietów assistance.

06/12/2018

Zwichnięcia, skręcenia, złamania - to najczęstsze urazy jakich doznają narciarze i snowboardziści

Lista kontuzji, jakie zdarzają się miłośnikom zimowych sportów jest bardzo długa. Z analizy danych zebranych przez Mondial Assistance wynika, że narciarze najczęściej ulegają wypadkom w drugim dniu wyjazdu, na stokach we Włoszech, Austrii oraz Francji.